Gazeteci Faruk Erdem asgari ücret, memur ve emekli zam tahminini açıkladı!

Gazeteci Faruk Erdem asgari ücret, memur ve emekli zam tahminini açıkladı!
Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem, A Haber'de katıldığı programda asgari ücret, memur ve emekli zam tahminini açıkladı. Erdem asgari ücret konusunda masada 4 senaryo olduğunu ve bu rakamın 15 bin 708 TL ile 17 bin 103 TL arasında olacağını aktard

Gazeteci Faruk Erdem, canlı yayınında 2024 yılına dair memur ve emekli maaş zammı ile asgari ücrete ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İşte Faruk Erdem'e göre yeni yılda maaşlara yapılacak zamlara ilişkin tüm detaylar...

2024 ASGARİ ÜCRET ZAM TAHMİNLERİ

Asgari Ücret Tespit Komisyonu aralıkta toplanacak. Takvimler aralık ayına ayarlandı.

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU

-15 KİŞİDEN OLUŞUYOR
-TÜRK-İŞ İŞÇİ KESİMİNİ TEMSİL EDİYOR
-TİSK İŞVEREN KESİMİNİ TEMSİL EDİYOR
-ÇALIŞMA BAKANLIĞI HAKEM OLACAK

PAZARLIK MASASINDA BİR İLK

İşçi işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan 15 kişilik komisyon aynı masa etrafında buluşacak 2024 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirleyecek..

PEKİ MASADAKİ ASGARİ ÜCRET FORMÜLLERİ HANGİLERİ?

- Yüzde 38 artış olursa 15 bin 708 TL.
- Yüzde 40 artış olursa 15 bin 962 TL
- Yüzde 45 artış olursa 16 bin 532 TL
- Yüzde 50 artış olursa 17 bin 103 TL

Yeni yıl itibariyle emekliler için birçok düzenleme devreye girecek, hem maaşlar hem de ikramiyeler artacak.

Milyonlarca memur ve memur emeklisi yeni yılda yapılacak zam oranını merak ediyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın yüzde 68 üst sınır olarak açıkladığı enflasyon tahminine göre memur ve emeklilerine de yüzde 52 zam yapılması beklenirken, ek gösterge düzenlemesi ile emekli maaşları ve ikramiyeler daha da artacak.

Emekli ve memurların yeni zam dönemi de gelmiş olacak. Özellikle ocak ayının 3'ünde açıklanacak enflasyonla birlikte 6 aylık enflasyon ortaya çıkmış olacak.

OVP'de yüzde 65'lik bir öngörü var yılsonu için. 62 ile 68 arasında deniliyor. Emeklilerin ve memurların 6 aylık enflasyon artışının yüzde 38 civarında olacağı ortaya çıkıyor oradan yapılan bir hesapla.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri 6 aylık enflasyon kadar enflasyon artışı alıyor. Memur emeklileri ve memurlar da toplu sözleşme yüzde 15 ve enflasyon farkı alıyor.

Refah payı açıklamaları da yapıldı. Ben yılsonunda emeklilerin ve memur emeklilerinin ve SSK Bağ-Kur emeklilerinin yüzde 50 üzerinde bir artışı alacaklarını tahmin ediyorum.

HEM GELİR HEM DE İKRAMİYE ARTACAK

Buna göre kamu şefleri, teknikerler, veri hazırlama ve kontrol işletmenleri başta olmak üzere ek göstergesi 2800'den 3600'e çıkacak kamu çalışanları ve emeklilerinin hem geliri hem de ikramiyesi artacak.

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Kamu çalışanlarına yüzde 50'ye yakın bir artış öngörülürken, en düşük memur maaşı 33 bin lirayı geçecek.

Birinci derece memurun geliri yüzde 50 zamla beraber ek gösterge düzenlemesiyle daha da artacak.

Kamuda 25 yıl çalışan birinci derecede emekli olan memurun aylığı bugün itibariyle 3000 lira, ikramiyesi de 85 bin lira artacak. Yeni yıl zammıyla birlikte bu tutar daha da artacak.

Birinci dereceye yükselen memurlara 3600 gösterge düzenlemesinin ocak 2024'te yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Ayrıca yılın başında ek gösterge düzenlemesiyle 1. dereceye kadar yükselen tüm çalışanların ek göstergesi 600 puan artırıldı.

Öğretmen, polis, hemşire müdür gibi bazı meslek gruplarında 2200 veya 3000'den 3600'e çıkarıldı.

Toplu sözleşme süreci ile de memurun mali ve sosyal hakları iyileştirildi. Memura ücretsiz toplu taşıma hakkı verildi.

Ayrıca TOKİ konutlarında memurlara öncelik verilecek. Mobbing izleme kurulunda memur temsilcisi olacak. Engelli memura ise lojman önceliği sağlanacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
4 Yorum