Memurları Temmuz'da Bekleyen Tehlike Açıklandı!

Memurları Temmuz'da Bekleyen Tehlike Açıklandı!
Prof. Dr. Aziz Çelik, Temmuz 2024'ten itibaren memur ve memur emeklileri maaşlarında büyük bir düşüş yaşanabileceğini yazdı. Çelik bu tezini, 7.Dönem Toplu Sözleşmesi'nde yer alan enflasyon farkı hükmüne dayandırıyor...

Sosyal Politika Uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik, BirGün gazetesindeki köşesinde, toplu sözleşme hükmü nedeniyle resmi enflasyonun altında zam alabileceklerini belirtti.

Çelik'e göre, memurlar ve memur emeklileri, 2024 ve 2025'te birikimli maaş kaybı yaşayabilirler. Bu kayıp, toplu sözleşme hükmünün enflasyon ile toplu sözleşme zammının mahsup edilmesini öngörmesi nedeniyle ortaya çıkıyor.

Toplu sözleşmede yer alan bu hüküm, enflasyonun toplu sözleşme zammından yüksek çıkması durumunda zamın enflasyondan düşülerek enflasyon farkının belirlenmesini öngörüyor. Ancak, bu durum son yıllarda yüksek enflasyon ve sıkı maliye politikasıyla birlikte kamu görevlileri için önemli bir kayba neden olabilir.

Özellikle 7. dönem toplu sözleşmesindeki hatalı hükümler nedeniyle, Temmuz 2024 ve sonrasındaki dönemlerde memurlar ve memur emeklileri resmi enflasyonun altında zam alabilirler. Bu durum, maaşlardan binlerce lira kesilmesine neden olabilir.

Çelik'e göre, memurlar ve memur emeklileri için beklenen kayıp 72 bin TL'yi aşabilir. Bu durum, yüksek enflasyon dönemlerinde toplu sözleşme zamlarının nasıl formüle edilmesi gerektiğini bilmeyen ve mücadele etmeyen yetkili sendika ve kurumların sorumluluğundadır.

Son olarak, Çelik, memur sendikası Memur-Sen'in, seçim öncesinde 345 TL'lik bir kayıp için gösterdiği tepkiye rağmen, kamu görevlilerini bekleyen bu büyük kayıp karşısında sessiz kalması ve hükümeti uyarmak yerine susması üzerine endişelerini dile getiriyor.

Bu durum, kamu görevlileri ve emeklileri için mali açıdan zorlu bir döneme işaret etmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum