Aile Bakanlığı meslek personeli alımı ve özlük hakları için kanun teklifi

Aile Bakanlığı meslek personeli alımı ve özlük hakları için kanun teklifi
Aile Bakanlığı meslek personeli alımı ve özlük hakları için kanun teklifi verildi. 24.05.1983 Tarihli ve 2828 Sayılı Sosyal Hizmetler Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi 14 Ekim 2019 tarihinde Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler komisyonuna havale edildi. Teklif ile, 2828 sayılı Kanun'a eklenmesi öngörülen 'meslek personeli' tanımına dâhil olan meslek gruplarının belirlenmesi ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı tüm sosyal hizmet kuruluşlarında yeterli sayıda meslek pe

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı, başta huzurevleri ve engelli bakım merkezleri olmak üzere tüm sosyal hizmet kuruluşlarında yeterli sayıda meslek personeli istihdam edilir. Istihdam edilen meslek personeli sosyal hizmetlerden faydalanan bireylerin takibinin gerçekleştirilmesini, çocuk, genç, kadın, erkek, engelli, yaşlı bireylere ve ailelerine koruyucu, önleyici, destekleyici, geliştirici, rehberlik ve danışmanlık odaklı sosyal hizmetlerin yürütülmesini sağlar

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 
24.05.1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifim ve gerekçesi ilişikte sunulmuştur. Gereğini saygılarımla arz ederim. 
Murat BAKAN/ İzmir Milletvekili 

GEREKÇE:
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı sosyal hizmet kuruluşlarında huzurevleri ve engelli bakım merkezleri başta olmak üzere, zorunlu sosyolog istihdam edilmemesi büyük bir eksikliktir. İlgili kuruluşların yönetmeliklerinde yer alan meslek personeli grubunda da sosyologlar yer almamaktadır. 

İnsanların ve toplumların ihtiyaçlarının giderek artmakta ve karmaşıklaşmakta olduğu süregelen küresel sistemin nitelikleri sebebiyle, toplumun tüm kesimleri bu sürece eş zamanlı olarak ayak uyduramamakta, birçokları geride kalırken, bazıları bu sürece ayak uydurabilmektedir. İnsan gruplarının modern zamanlara ve çağa ayak uyduramamasının bir nedeni de çocukluk, yaşlılık ve engellilik gibi biyolojik gerçekler veya diğerlerinin yardımına muhtaç bireyler olmaktır. Dolayısıyla yaşlılar, çocuklar, engelliler, gaziler, şehit yakınları, fakirler ve daha nice grup, kendi ayakları üzerinde durabilmek için yardım almak zorundadır. Bu noktada sosyologların önemi bir kez daha ortaya çıkar ve sosyal hizmetlerden faydalanan bireylerin gerek günlük yaşama gerek küresel değişimlere ayak uydurabilmeleri açısından bu ve benzeri kuruluşlarda sosyologların istihdamının gerekliliği anlaşılır. 

Bu kanun teklifi ile verilen sosyal hizmetin amacına uygun şekilde insanları politik sisteme (devletlere) bağımlı kılmaksızın, onların kendi güçlü taraflarını göstererek, kendi çözümlerini kendilerinin bulmasını sağlamak ve giderek artmakta ve karmaşıklaşmakta olduğu süregelen küresel sistemin niteliklerine uyumlanmalarını kolaylaştırmaktır. 

MADDE GEREKÇELERİ 

MADDE 1- Bu değişiklik ile kanuna eklenmiş olan meslek personeli kavramına dahil olan meslek 
grupları tanımlanmıştır. 
MADDE 2- Ilgili değişiklik ile, sosyal hizmet kuruluşlarında görev yapan meslek personeli tanımının kanuna eklenmesi sağlanarak bu sayede ilgili meslek personeli tanımının güçlendirilmesi ve söz konusu kuruluşlarda sosyolog istihdamının zorunlu hale getirilmesi amaçlanmaktadır. 
MADDE 3- Yürürlük maddesidir. 
MADDE 4- Yürütme maddesidir. 

24.05.1983 TARIHLI VE 2828 SAYILI SOSYAL HIZMETLER KANUNU'NDA  DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ MADDE 1- 

24.05.1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu'nun 3 üncü maddesinin sonuna aşağıdaki bent eklenmiştir. 
"h) Meslek personeli: Aldığı lisans eğitimi ile sosyal çalışmacı, sosyolog, psikolog, psikolojik danışman, gerontolog, çocuk gelişim uzmanı, fizyoterapist, ergoterapist, tabip, diyetisyen ve hemşireyi,” 
MADDE 2- 24.05.1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu'nun 16 inci maddesinin birinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fikra eklenmiştir. 
“Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı, başta huzurevleri ve engelli bakım merkezleri olmak üzere tüm sosyal hizmet kuruluşlarında yeterli sayıda meslek personeli istihdam edilir. Istihdam edilen meslek personeli sosyal hizmetlerden faydalanan bireylerin takibinin gerçekleştirilmesini, çocuk, genç, kadın, erkek, engelli, yaşlı bireylere ve ailelerine koruyucu, önleyici, destekleyici, geliştirici, rehberlik ve danışmanlık odaklı sosyal hizmetlerin yürütülmesini sağlar." 
MADDE 3- Bu Kanun hükümleri yayımı tarihinde yürürlüğe girer. MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür. 

Kamubiz.com ÖZEL/ ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum