Bir Milyon Öğretmen Bir Milyon Fikir

24 Haziran 2018 seçimlerinden sonra kurulan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin ilk Milli Eğitim Bakanlığına Sayın Ziya Selçuk’un atanmasını, eleştirel eğitimci kimliğine sahip olmamıza rağmen, heyecan ve umutla karşılayanlardan biriyiz.  

Bu anlamda, Sayın Selçuk’un daha önceki çalışmaları, deneyimleri, ‘Ulusal Eğitim Programı’ gibi, detaylı bir çalışmaya imza atmış olması ve özellikle öğretmenlere önem veren yaklaşımının, eğitim sistemimizi içinde bulunduğu olumsuz durumdan çıkarmaya katkı yapacağını düşünüyoruz. 

Bu düşüncelerimizi hem yazılarımızda, hem de sosyal medyada dile getirdik, getirmeye de devam edeceğiz. ‘Eğitimde Ortak Akıl Çağrısı’ yazımızda, eğitim sisteminin sorunlarının tespit edilmesinde ve çözüm önerilerinin ortaya konulmasında, eğitim toplumunun bütün taraflarının görüşlerinin alınmasına dikkat çekmiş ve bir şura toplanması çağrısı yapmıştık. Bu bağlamda Sayın Selçuk’un eğitim sendikaları ile görüşmeler yaptığını, onların önerilerini aldığını biliyoruz.  

Şimdi görüş verme sırası alanda görev yapan eğitimcilerde. 

Nasıl mı? 

2018 Eylül dönemi mesleki çalışma programı kapsamında yer alan “Bir Milyon Öğretmen Bir Milyon Fikir” başlıklı çalışma, eğitimcilerin görüşlerinin alınması anlamında çok önemli bir fırsattır. 

Bu çalışma, öğretmenlerimizin güncel eğitim politikaları konusunda farkındalıklarını sağlamalarının yanı sıra tecrübeleri çerçevesinde Bakanlık politikalarının gelişimine katkı sunmalarını amaçlamaktadır. 

Süreç şu şekilde işleyecektir; 

Öğretmenler arasından seçilecek bir kişinin önderliğinde bütün öğretmenler, aşağıdaki sorularla ilgili görüşlerini ortaya koyacak, yine öğretmenler arasından seçilecek bir raportör ifade edilen görüşleri not alacaktır. Ortaya konulan görüşler çerçevesinde toplu olarak yapılacak tartışmalardan sonra, okuldaki öğretmenlerin ortak katılımıyla oluşturulan yanıtlar okul müdürlüğünce, ilçe ARGE birimine iletilecektir. İlçe ARGE birimleri okullardan gelen raporları içerik analizine tabi tutarak İl Millî Eğitim Müdürlüklerine bağlı ARGE birimlerine ileteceklerdir. İl ARGE birimleri hazırladıkları il raporunu, 19 Ekim 2018 tarihi mesai bitimine kadar Bakanlığa ileteceklerdir. 

Çalışmada tartışılacak konular şunlardır; 

1-Sizce Bakanlığımızın yeni dönemde eğitimle ilgili olarak odaklanması gereken en temel üç sorun nedir? Birkaç cümle ile gerekçelendiriniz. 

a. Yapısal sorunlar 

b. Mesleki sorunlar 

c. Eğitim kalitesine yönelik sorunlar 

2-Bakanlığımızın yürüttüğü faaliyetler içerisinde en başarılı bulduğunuz üç temel uygulama nedir? Birkaç cümle ile gerekçelendiriniz. 

a. Yapısal uygulamalar 

b. Mesleki uygulamalar 

c. Eğitim kalitesine yönelik uygulamalar 

3-Sizce okulunuzda acil çözüm bekleyen üç temel sorun nedir? Birkaç cümle ile gerekçelendiriniz. 

4-Türkiye’de eğitim öğretimin kalitesini artırmak için üç temel çözüm öneriniz nedir? Birkaç cümle ile gerekçelendiriniz. 

Çok önemli ve anlamlı sorularla karşı karşıyayız. Tartışmalarımız sonucunda ortaya çıkan tespitlerimiz ve çözüm önerilerimiz hayata geçer mi, sorusuna takılmadan olabildiğince bu tartışmalara güç ve enerji katmamız önemlidir. 

Söz bizde, söz eğitimcilerde… 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Abdullah DAMAR Arşivi