EZBER BOZAN ANMA TÖRENİ

Milli bayramlar ve anma törenleri her yıl ülkemizde bütün kurumlarda ve özellikle de Milli Eğitim’de günün anlam ve önemine uygun olarak kutlanmaktadır. Yapılan törenlerde öğretmenlerimiz ve öğrencilerimizin özverili çalışmaları her daim takdiri hak etmektedir. Bu süreçte işini büyük bir ciddiyet ve emekle yoğuran öğretmenlerin fazlasıyla hak ettiklerini düşünüyorum. 10 Kasım 2021 Atatürk’ü anma programını üstlenen İTO Ortaokulu yönetici ve öğretmenleri bugünün anlam ve önemine yönelik alışagelmiş programların dışında çok güzel bir törene imza attılar.
Törenin yapıldığı meydanda başlayan disiplin ve ciddiyet tören salonuna girdiğim an kendini daha fazla hissettirmeye başladı. Konukları kolonyayla karşılayan öğrenciler, masada hazır bulunan Atatürk rozetleri ve içinde küçük bir yolcuğa çıktığınız, öğrencilerin emekleriyle yoğrulmuş muhteşem resim sergisinin salon girişinde hazırlanmış olması salona girmeden önce programın nasıl geçeceği hakkında mesajlar vermeye başladı.
Program sunumu yapan öğretmenin saygı duruşu ve istiklal marşı için davet ettiği öğretmenin dikkat komutu ve istiklal marşını okutan öğretmenizin işinin ehli olması ve müthiş performansıyla programın ne kadar etkili geçeceğini iyiden iyiye hissettirdi. Sunum yapan öğretmenimizin vurgu, tonlama ve tören akışına hakimiyeti verilen emeğin ne kadar büyük olduğunu gösterdi. Öğretmenimizin günün anlam ve önemini harika bir sunumla kısa ve öz açıklamasıyla törenin daha başında konsantre olmamı, her sahnesini göz kırpmadan izlememi sağladı. Program öğrencimizin müthiş performanslı şiiriyle başladı. Ardından hemen hemen bütün törenlerde görmeye alıştığımız fakat büyük bir ciddiyet ve emekle hazırlanmış oratoryoyla devam etti. Bu girişler iyiden iyiye bütün salonda aynı etkiyi yarattı. Bu arada törenlerde sık sık rastladığımız fısıldaşmaların olmaması bütün konuklarında benimle aynı duyguları yaşadığını hissettirdi.
Asıl sıra dışı olan, nefes alışverişinizi yavaşlatan Atatürk’ün sözleri ve türkülerle yoğrulmuş müzikal tiyatro ile devam eden gösteriydi. Dekor ve makyaj sade gösterişsiz fakat her ayrıntısı nakış nakış işlenmiş. Öğrencilerin sahne giriş ve çıkışları, profesyonel tiyatrocuları aratmayacak nitelikteydi. Atatürk ve Müzeyyen Senar rolünü oynayan öğrencilerin makyajları ve performansları olağanüstüydü. Türküler tiyatral bir haykırış ve aralara serpiştirilmiş Atatürk’ün sözleriyle atılan tiratlarla beni o andan alıp o dönemin ta ortasına götürdü. Türk beşlilerini anlatan sahnede çalınan piyano, Atatürk’ün sahneye gelişi ve yaptığı konuşmanın ardından Türk beşlilerinin eğitim için o an uçağa binip gidecekleri izlenimi verdi. Beden perküsyonuyla icra edilerek söylenen Manastırın Ortasında türküsü enstrüman olmadan da türkü söylenebilir mesajı verdi. Öğrencilere yeterli eğitim ve fırsat verdiğimizde her şeyi başarabileceklerini gösterdi. Müzeyyen Senar sahnesinde sanki o an oradaymışım samimiyetiyle kurulmuş sofra ve kalkıp Atatürk ile zeybek oynayacakmışım coşkusu veren doğallık. Atatürk’ün son dönemlerini anlatan kitap okuma sahnesinde Atatürk rolüyle bütünleşen öğrencinin kitap sayfalarını ağır ağır çevirip yorgunluğunu yüreğimde hissetmeye başlamamla birlikte Atatürk’ün yaverinin radyonun sesini açmaya başlamasıyla söylenen Selanik Türküsüyle usul usul gözlerimden dökülen yaşlar. Covid -19 koşuları dikkate alınarak öğrencilerin günün anlam ve önemine uygun seslendirdiği solo ve koro eserlerin stüdyo kayıt ortamında büyük emek, sabırla titizlikle hazırlanması. Meslek hayatımda yaşadığım çok önemli bir tecrübeydi. Selanik türküsünü söyleyen öğretmenin öğrenci merkezli olan bir programda eseri kayıttan seslendirmesi, öğrenci emeğinin önüne geçmemesi büyük bir incelikti. Bunların dışında asıl önemli olan verilen mesajların; Atatürk’ün sanata, bilime ve sofrasında insanlara verdiği değerin aktarılarak alışa geldiğimiz ağıt yakmanın dışına çıkılmış olmasıydı.
Emek ve ciddiyetle yoğrulmuş programın hazırlanmasında emeği geçen eğitim yöneticilerimizi, eğitimin gerçek liderleri öğretmenlerimizi, küçük yürekleriyle büyük bir performans ortaya koyan bütün öğrencilerimizi bizlere böylesi güzel bir tören hazırladıkları için kutluyor şükranlarımı sunuyorum. Bu vesileyle Mustafa Kemal Atatürk’ü ölümünün 98. Yılında saygı ve rahmetle anıyorum.
Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir. M. Kemal ATATÜRK 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Selçuk POLAT Arşivi