Covıd-19 Günlüğü

Olağan bir yaşam sürdüğünüz an birden her şey alt üst olabiliyor. Rutin hayatınıza devam ederken birdenbire bir şeylerin ters gittiğini hissetmeye başlıyorsunuz. İşte Covıd bu süreci sekteye uğratmaya karar verdiği an eğer sizi seçti/seçtiyseniz o zaman bedeninizin her karışını ayrıntılı bir şekilde düşündürüyor.

Covıd-19 1. gün de hafif bir halsizlik hemen uyku hali baş gösteriyor. Tabii ki normal olarak karşılıyorsunuz günün yorgunluğu deyip geçiyorsunuz. Bu süreç 2. Günü de hemen hemen aynı seyrediyor. Sonra o artan sert darbeler yavaş yavaş başlıyor. Artık ringde karşınıza hiç tanımadığınız agresif bir rakip olduğunu fark ediyorsunuz. Testinizin pozitif olduğunu öğrenmeniz tabii ki biraz zor eğer ki belirgin belirtileriniz yoksa test yapılmıyor. Test yapmak isterseniz bir hakkınız var ikincisini yaptırmak ücretli. Siz test yaptırma konusunda ısrarcı olup yaptırırsanız o zaman erkenden pozitif olduğunuzu öğrenip karantinaya girme şansınız var. Yok eğer belirtileriniz çok yoğun değil rutin ağrılarsa geçiştirip yayılımı hızlandırırsınız. Evet ben bu zorlu süreçte ısrarla test isteyip pozitif olduğumu öğrenenlerdenim.

Covıd-19 3. gün özellikle eklem yerlerinde kemiklerde başlayan giderek artan bir ağrı seyrediyor. Yavaş yavaş ayak uçlarından başlayıp saçınızın teline kadar her bölgeyi iğne oyası işler gibi işliyor. Sizin ringde bir an boş yakalayıp nakavt etme peşinde. Sürekli bir çalışma halinde ve zayıf noktalarınızı bulup o bölgede yoğunlaşıyor. Tabii yapmamız gereken tek şey pes etmemek direnmek yatağa yorgana sarılmamak. Bu süreç başladığından itibaren bol bol sıvı tüketmek, c vitamini almalı, iyi bir beslenme menüsü hazırlayarak takviye almak gerekiyor. Yani çok garip bir süreçten geçiyorsunuz Bir anda hiçbir şeyiniz yokken aniden ringde üst üste sağ sol kroşe yemiş boksöre dönüşüyorsunuz. En önemlisi pes etmek yok hemen doğrul güçlü ol güzel bir şekilde beslen ve saldır. Ardından hareket et ama kendini çok yorma.

4.gün artık ağrılarınız özellikle baş ve eklem yerlerinde yoğunlaşıyor hafif öksürük terleme yavaş yavaş baş gösteriyor. Tat ve koku duyularımızın gitgide yok olduğunu hissediyoruz. Sırtınızda oluşan süregelen bir üşüme ve iğne batırır gibi bir his oluşuyor.

Bu süreç 5. ve 6.günlerde de devam ediyor. Göz kapaklarınız, böbrekleriniz ve ciğerlerinizi vs. vücudun bütün noktalarını yoğurduktan sonra en son kalbinize yoğunlaşıyor. 7. ve 8. Gün özellikle kalbiniz üzerinde müthiş bir çalış çalışma yapıyor sol göğsünüz et kesmiş, çürümüş bir hal alıyor. Sol kol ve sırt bölgesi de aynı şekilde bu sürecin kurban oluyor. Yani Covıd-19 sizi gafil avlayıp galip gelmek için her bölgeyi detaylı bir şekilde yokluyor zayıf bulunduğunuz an saldırılarını yoğunlaştırıyor. Sizin yapmanız gereken her darbeden sonra ayağa kalkmak ve en son darbe ile tek hamlede nakavt etmek olmalı. Bütün gücünüzü bu hayali gerçekleştirmek amacıyla toplamanız gerekiyor.

Bugün 9. gün sabah ilk kez daha dinç bir şekilde kalktım. Geceyi uzun bir aradan sonra rahat ve derin bir uykuyla tamamladım. Hafif yorgunluk ve ağrılarla sürecin yavaş yavaş sonuna geldiğinizi anlıyorsunuz. Kesinlikle gevşemek yok dikkatli ve sağlıklı beslenip covıd-19’dan tamamen kurtulmak için işi sıkı tutmaya devam.

Tabii ki bu süreçler her kişide farklı seyrediyor olabilir mesela bende çok fazla öksürük olmadı fakat arkadaşım boğulurcasına öksürdü. Ben çok üşüdüm arkadaşımda üşüme fazla olmadı. Eşimin ağrıları çok yoğundu (Eşim hamile 33 haftalık) benim ağrılarım hafif geçti. Bu süreçten eşim daha fazla etkilendi bedenen daha fazla efor sarf etti ve yoruldu.

 Oğlum ise bu muymuş covid-19 baba diyor. Hiç de abartıldığı kadar değilmiş beni çok fazla etkilemedi. Oğlum 9 yaşında. Kızım bu süreçte negatif çıktı olağan dışı herhangi bir belirti göstermedi. (Kızım 5 yaşında onun doğum gününde karantina son bulacak)

Eşimin karantina süresi 3 Kasım’da son buluyor bizim 5 Kasım günü. Eşim 4 Kasım’da dışarı çıkıp parktan bize resim atmayı düşünüyor. Bu süreç zorda olsa atlatmayı başardık. Umuyorum ki yakalanan her kes sağlıklı bir şekilde atlatır.

 Yani covid-19 kişiye göre bir planlama, eşgüdümleme ve örgütleme yapıyor. O yüzden herkes dikkatli olmalı en önemlisi pes etmemeli.

Bu süreçte asıl önemli olan karantinadaki kişilerin ihtiyaçları. Özellikle su ve evde biriken çöpler büyük sıkıntı. Komşularımızın bu konuda duyarlı ve yardımsever olması bizim için büyük şanstı. ‘Ev alma komşu al ‘sözünün gerçekleştiği bir süreç yasadık. Hepsine teşekkür ediyorum. Eğer birinci dereceden yakınlarınız varsa çevrenizde daha da şanslı olabilirsiniz. Bizim için bu da büyük bir şanstı kardeşim ve eniştemin bu süreçte bizlere destek olmaları daha kolay atlatmamızda bir diğer etkendi. Alış-veriş konusunda yaptıkları takviyeler çok değerliydi. Ayrıca Çatalca İlçe Sağlık Kurulu’nda çalışan sağlık emekçileri süreçte hemen yanımızda oldular gerekli önlem konusunda bizleri bilgilendirdiler. İlaçlarımızı hemen tedarik ettiler. Kendilerine çok teşekkür ediyor kolaylıklar diliyorum. Yaşadığımız sürecin isimsiz kahramanlarına minnettarım.

Son olarak Covıd 19 tanısı konulmuş yakınlarınız, komşularınız varsa siz yardım etmediğiniz sürece yardımın gitme süreci çok geç olabilir ya da olmayabilir. İhtiyaçları olup olmadığını ara-sıra sorup desteklerinizle süreci daha kolay atlatmalarına yardımcı olabilirsiniz. Bu süreç kontrol altına alınmadığı takdirde önümüzdeki bir ay içinde rakamların ciddi boyuta ulaşacağını düşünüyorum.

O nedenle tedbirli olun. Güçlü olun, moralinizi yüksek tutun, sağlıklı kalın.

Pekâlâ bu süreçte nasıl beslendik;

Öncelikle öğün atlamadan ara öğünlerle destekli, düzenli ve sağlıklı beslendik

Özellikle bol sıvı almaya dikkat ettik. Kuşburnu, kızılcık, güvem eriği, limonata, meyan kökü yani c vitamini yüksek sıvılar aldık. Bunların hepsi şekersiz olarak tüketildi. Şeker kesinlikle tüketmedik.

Keçi boynuzu çok iyi geliyor rahatlatıyor. Öğütülmüş olarak da yoğurtla tükettik.

Çok ilginç hepimizin canı havuç istedi ve bol bol tükettik.

Tavuk suyu çorba (köy tavuğu).

Protein tüketmeye dikkat ettik

Kahvaltıyı çok dikkatli ve atlamadan yaptık. Kahvaltıda bol bol yeşillik kuzu kulağı, tere, dereotu, maydanoz vs. eksik etmedik.

Bu süreçte çok ilginç olan yazdıklarımdan da anlaşılacağı gibi sürekli bir yeme ihtiyacı hissediyorsu- nuz ve çabuk acıkıyorsunuz. Kesinlikle yeme içme düzeninizi sekteye uğratmayın. Güzel yanı yedikçe de kilo kaybediyorsunuz buda işin ilginç boyutu.

İlaç olarak ilçe sağlık kurulunun vermiş olduğu ilaçlar ve her gün bir tane kor aspirin kullandım.

Eşim ve çocuklarım ilaç kullanmadı.

Ben covıd-19 sürecini yaşadıktan sonra paylaşım yapmayı tercih ettim. İlk günden itibaren evde karantinada kaldım. Arayan soran tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Selçuk POLAT Arşivi