EĞİTİMDE ÖĞRENCİLER AKTİF Mİ?

Çocuklara fırsat verdiğimizde pek çok alanda daha başarılı olabileceğimiz gibi özellikle eğitimde çocukları aktif hale getirdiğimiz zaman eğitiminin daha kolay ve daha yaratıcı olacağı düşüncesindeyim.

Eğitim yüzyıllardır, ‘anlat -tekrar anlat anlattıklarından çocuklara soru sor -cevap bekle’ şeklinde ilerliyor. Eğitim alanında çok başarılı olan öğrencilerin daha çok küçük kentlerde köy okullarında ya da okuldan uzaklaşmış çocuklardan çıktığını görüyoruz.

Zor dönemler yaşadığımız şu süreçlerde küçük bir çocuğun uzak kentlerdeki insanları yaratıcıligini kullanarak kendilerini dinlemek için nasıl fırsat yarattığını yasadim.

Masal ,yakın  akrabalarına bir akşam göndermiş olduğu sesli mesajla onlara bir çok alanda bir ilk yasatmis oldu. Mesaj çok net “Sokaklar çok sessiz hiç araba sesi gelmiyor sizde gökyüzüne bakın, dışarı çıkın suyun sesini dinleyin’’Uzak kentlerde yaşayan yakınlarına ne yapmaları gerektiği konusunda bir fırsat verdi. Tabii aslında önemli olan burada yakınlarının Masal’ı ciddiye alıp söylediklerini yapmaları ve geri dönüt vermeleriydi. Özellikle halasının Tunceli'de merkezden kalkıp Munzur Vadisi'ne kadar giderek orada su sesini dinleyip ve bölgenin kutsal dağ keçilerini gözlemleyerek videoya çekmesi ve videoda da özellikle dağ keçilerini görünce ,‘Masal ,senin sayende dağ keçilerini ilk kez bu kadar yakından görüyorum teşekkür ediyorum’ demesi. Masal için herhalde almış olduğu uzaktan eğitimlerin en etkileyicisiydi.Daha da önemlisi bu sayede  kalıcı bir öğrenme gerceklestirmiş oldu.Videoyu izlediğimde daha ilginç olan ise halasının vermiş olduğu çevre bilinci . ‘Evet,Masal buralarda hiç bir yapılaşma yok doğal, insanların ve yapılaşmanın olmadığı yerler olduğu için bu kadar temiz ve canlı hayatı yaygın’.

Belki Masal bu süreçte bir çok online ders ve çalışma kitapları bitirdi ama onun elinde kalan yaşadıkları süreç ve söylemiş olduğu şeylerin ona dönütü olacak.Hic bir test kitabı bu süreci ona bu kadar basit ogretemezdi.

21.yüzyılin ilk çeyreğini yaşadığımız şu surecte eğitim alışkanlıklarımızın artık değişmeye açık olması,öğrencilerin yaratıcılıklarını ortaya çıkaracak onların konuştuğu öğrenen liderlerin onlarla birlikte süreci takip ettiği bir hal alması gerekiyor.

Uzaktan eğitime çocukları ortak etsek, kim bilir daha ne dahiyane fikirler ortaya çıkacak.

Saygılarımla .

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Selçuk POLAT Arşivi