Yasemin ŞENGÖR
Mezuna Kalanlar İçin YKS Sürecini Yönetme
Lise sonrası YKS’ de istediğini performansı gösteremeyen ve mezuna kalan gençlerimizi, 2024 YKS hazırlık süreci bekliyor. Adaylar şimdiden 2024 YKS ne zaman sorusunun yanıtını aramaya başladı. Peki bu süreçte daha verimli olabilmek için nelere dikkat edilmeli.
Umutsuz Olmayın Ancak Gerçekçi Davranın
Mezuna kalan öğrencilerimiz, işe öncelikle umutsuzluktan sıyrılarak başlamalı. Başarının önündeki en büyük engellerden biri umutsuz olmaktır. Mezuna kalıp da bir yıl içinde bir önceki yıla göre yüzdelik sıralamasını oldukça arttıran adaylar vardır. Bu imkansız değildir. Ancak burada kişinin kendini tanıması, potansiyellerinin ve temelinin farkında olması, ayrıca çalışma disiplini konusunda daha kararlı bulunması da son derece önemlidir. O halde kendimize güvenle işe başlamalı ve yapabileceklerimizin farkında olarak öncelikle gerçekçi hedefler belirlemeliyiz.
Başaranlarla Konuşun
Mezuna kalan öğrencilerimiz, gerçekçi hedeflerle işe başlamalı. Bu hedefler, somut olmalı. Ayrıca istediği başarıyı elde eden öğrencilerin, daha çok sürece yönelik hedeflerle hareket ettiği de unutulmamalı.
Sürece yönelik hedef belirlemek için öğrencilerin YKS’ ye nasıl çalışılır?, YKS’de iyi sıralama nasıl yapılır?
YKS nasıl kazanılır şeklinde soruların yanıtını araştırması yararına olacaktır. Mümkünse iyi sıralama yapanların çalışma disiplini hakkında bilgi almak, motive edici olabilir. YKS’ de sürece yönelik hedef hazırlık sürecinin nasıl verimli biçimde değerlendirileceği ile ilgilidir. Bu da başarıya giden yolda ders çalışma konusunda belirli bir disiplin oluşturmaktan geçer. İstediği sıralamayı yapmış adayların çalışma disiplini bu konuda YKS 2024’ e hazırlık sürecine girmiş adaylara ilham verebilir.
Bunu Nasıl Yapacağım Sorusu ile İlgilenin
Sürece yönelik hedefler açık ve somut ifade edilmelidir. ‘Çok çalışacağım’ şeklinde kararlı bir ifadeden sonra ‘bunu nasıl yapacağım?’ sorusu mutlaka cevap bulmalıdır. Bu sorunun yanıtı detaylandırılmalıdır. Belirli bir çalışma programı ve şablon çıkartılması yararlı olacaktır. Bu program örnek olarak ‘günde kaç saati konu anlatımına ayıracağım?’, ‘bir günlük çalışma disiplinim neleri kapsayacak!’, ‘test tekniklerinde kendimi geliştirmek için neler yapabilirim?’, ‘Matematik 9. sınıf konu eksiklerimi nasıl bir programla tamamlayabilirim?’ şeklinde soruların yanıtını verebilmelidir.
Sayılarla Değil Nitelikle İlgilenin
YKS kazanmak için günde kaç soru çözülmeli gibi bir sorunun başarıya götürmediğini öğrencilerimiz fark edebilmeli. Farklı soru tiplerinden konuyu kavrayana dek soru çözmenin, aynı tarzda günde yüzlerce soru çözmekten daha değerli olduğunu artık öğrenmeliyiz. Sayılara odaklandığımızda, “günde yüz soru çözdüm”, “Matematik’ ten günlük çözdüğüm soru sayısını arttırdım” şeklinde geçici tatminler yerine daha nitelikli biçimde test çözmeye ve konu çalışmayı da geri planda bırakmamaya dikkat etmeliyiz.
Erteleme Davranışından Kurtulun ve Engellerinizi Tanıyın
Erteleme davranışı YKS 2024 ne zaman sorusu sorulduğunda, önünde ‘koca bir yıl’ olanlar için en büyük engellerden biridir. “Daha sınava çok var, sonra başlarım” diyen bir öğrencinin rakiplerinin hazırlık sürecini çoktan başlattığını ve disiplinli ders çalışma sürecinin ertelemeye gelmeyeceğini hatırlaması gerekiyor. Ayrıca günümüzde akıllı telefon kullanımı başta gelmek üzere, ders çalışma disiplinini engelleyen birçok faktör olabiliyor. Bireyin yolun başında ders çalışma engellerini ve zaman hırsızlarını tanıyarak bu engelleri ortadan kaldırması da önemli bir konu.
Mezuna kalan gençlerimiz, önlerindeki süreci verimli biçimde yönetmenin kendi ellerinde olduğunu unutmamalı. Başarıya giden yol; geceyi gündüzüne katarak insanüstü gayretle çalışmaktan değil, disiplinli, planlı programlı ve verimli çalışmaktan geçiyor.