Yasemin ŞENGÖR

Yasemin ŞENGÖR

Öğretmenlerin sıra tayin sistemi geri gelmelidir

Geçtiğimiz günlerde yapılan norm fazlası öğretmen atamalarının ardından yayımlanan atama listeleri, ‘sıra tayin’ sistemini yeniden gündeme getirdi. Birçok ilde yüksek puanlar ve yılların deneyimi ile ilçelerde görev yapan ve il merkezine tayin düşünen öğretmenler, duruma isyan etti. Norm fazlası atama listelerinde il merkezlerinin gözde okullarına düşük puanlarla yapılan atamalar, uzak ilçelerde görev yapan öğretmenlere “sıra tayin uygulaması tekrar gelmelidir.” dedirtti.

KPSS ile öğretmen atamalarında puan üstünlüğü gözetildiği gibi tayin dönemlerinde de puan üstünlüğü devreye girmelidir. Bilindiği gibi il içi ve il dışı sıra tayin; öğretmenlerin açık okullara puan üstünlüğüne göre sıraya girmesini olanaklı kılan, hakkaniyet ilkesini de gözeten bir uygulamadır. Sıra tayinde puan üstünlüğünün esas alınması, atamaların daha adil yapılmasını sağlamaktadır. Ancak uzun yıllardır sıra tayin sistemi uygulanmamaktadır ve bu nedenle mağduriyetler devam etmektedir.

İl içi sıra tayin uygulamasının yıllar önce kaldırılması; yer değişikliği döneminde ataması gerçekleşmeyen öğretmenlerin atama taleplerinin, atama dönemi ile birlikte sona ermesi anlamına gelmektedir. Bu da öğretmenlerin her eğitim öğretim döneminde 1 yıl kaybetmesi demektir. Boşalan normların özür grupları veya norm fazlalığı ile dolmasıyla beraber yılların deneyimi ile merkeze atanmak isteyen öğretmenler için iş yıldan yıla daha da zorlaşmaktadır.

Normların branş bazında dolmaya başlaması, bazı branşlar için il içinde normların neredeyse dolması ise öğretmenlerin her atama döneminde işini adeta şansa bırakmaktadır. İller tarafından açıklanan birkaç boş kontenjanı yüksek puanlar alırken, boşalan yerlere sıra sistemi olmadığından düşük bir puan da yerleşebilmektedir. Puan üstünlüğünün yanında boşalacak kadrolarda da isabetli tercih yapmak durumunda kalan öğretmenler için güncel tayin sistemi mağduriyetler yaratmaktadır. Tercihleri arasında bulunmayan okulları tercih eden çok daha düşük puanlı meslektaşlarının istediği merkezlere yerleşmesi ile hayal kırıklığı her geçen yıl katlanmaktadır. Sıra sistemi olmadan geçirilen tayin dönemlerine bir de özür grubu ya da norm fazlası ile oldukça düşük puanlı öğretmenlerin yerleşmesiyle artık tüm branşlarda ilçelerden merkeze geçişler, il dışına çıkış ve il içinde tayinle okul değiştirme zorlaşmıştır. Bu noktadan sonra daha hakkaniyetli bir tayin dönemi açısından sıra tayini kaçınılmaz hale getirmiş durumdadır.

Puan üstünlüğüne göre sırası gelen öğretmen, istediği okullara tayin olabilmelidir. Bu sistem, mağduriyetlerin de önüne geçecektir. İl içi veya il dışı tayinlerde boşalan normlar, sıra tayin ile doldurulmalıdır. İl içi ve il dışı tayinlerde ataması yapılmayanlar için yılda iki kez sıraların çalıştırılması mümkün olmalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yasemin ŞENGÖR Arşivi