Yasemin ŞENGÖR

Yasemin ŞENGÖR

Öğretmenler Ulus’ ta “Yerimiz Okul” Dedi

Bilindiği gibi “mülakatsız” öğretmen atama takviminin yayınlanması konusunda son günlerde kamuoyunda ciddi bir talep oluştu. Öğretmen atama konusu, geçtiğimiz yollarda olmadığı kadar Öğretmenlerin, ailelerim, bürokrasi ve eğitim camiası ile STK temsilcilerinin konusu halini aldı. Bu durumun oluşmasında “mülakat” tartışmaları etkili oldu. Cumhuriyet’ imizin 100. yılına özel rekor atama talep eden öğretmenlerimiz, 4 Şubat’ ta Ulus meydanında buluştu. Basın açıklamasında atamaların “mülakatsız” yapılması ve tek ölçütün KPSS olarak alınması talebi anlamlıdır. Ülkemizin geçmişinde de benzer biçimde mülakat konusu tartışıla gelir olmuştur. Mülakata yönelik endişeler, mülakat sisteminin haksızlığa açık doğasına yöneliktir. Kurumlarımızın yıpratılmasından taraf olmayız. Bu nedenle mülakat tartışmaları ile kurumsal güvenilirliğe gölge düşürülmemesi adına, kamu alımlarında mülakatın kesin olarak kaldırılması ortak talebimizdir.

Öğretmenler, yeni bilgilerle donanımlı, teknolojiye hakim, ışıl ışıl gençler, belli ki öğrencilerine kavuşma konusunda heyecanlı ve istekliler… Öğretmen atama takvimi konusunda en küçük bir açıklamanın gelmemesi, üstüne mülakat konusundaki belirsizlikle stres ve gelecek endişesi yaşıyorlar. İçinde bulundukları psikolojik gerilimi anlamak mümkün. Öğretmenlerimiz bugün umutla, “yerimiz meydanlar değil, okullar” dedi. Gayet anlaşılır ve anlamlı bir serzeniş!

Mülakatsız atama beklentisinin kamuoyunun ortak talebi olduğu şüphesiz bir gerçek halini aldı. Mülakatın kaldırılması ve bu bekleyişin artık son bulması, atama takviminin öğretmen açığı ile orantılı yüksek kontenjanla yayımlanması ve “ücretmenlik” sisteminin son bulması yönünde ortak taleplere kayıtsız kalınmamalıdır. Mülakata yönelik itiraz dili göz ardı edilmemelidir. Mülakat uygulaması kolay olmayan, kamuya işyükü getirecek, ayrıca güvenirliği tartışmalı, kamuoyu nezdinde liyakat ilkesine ters bir sistemdir. Yıllarını uzmanlık eğitimine vermiş, KPSS ile sıralamaya girmiş öğretmenlerimizin aramalarda tek ölçütün KPSS olarak alınması yönünde talebi haklı bir istektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yasemin ŞENGÖR Arşivi