Mustafa YILDIRIM

Mustafa YILDIRIM

Yaşasın Destekleyici Kurslarımız (DYK)

Evet sevgili okurlarım, yaşasın destekleyici ve yetiştirici kurslarımız diye başlıyorum, zira bakanlığımızın yapmış olduğu en anlamlı ve faydalı çalışmalar arasında görüyorum bu DYK kurslarımızı.

            Zira yıllar önce dershanelerin kapatılması gerektiği ile ilgili yazımda dershanelere atfen,” Dershanelere hiç mi hiç ihtiyaç yok. Dershaneler bir daha açılmamak üzere kapatılsın diyorum.” Diye fikirlerimi beyan etmiştim. Yine o yazımdan alıntı yapacak olursam , “ Velilerin dershanelere ödediği parayı adil bulmuyorum. Bazı öğrenci annelerinin kolundaki bileziği satarak dershaneye vermesi veya Köylü Ahmet Efendinin ineğini satarak çocuğunu dershaneye yazdırması hangi vicdanları rahatsız etmez bunu anlayabilmiş değilim.“  Derken günümüzde de halen devam eden etüt merkezi ya da farklı adlarla yapılan özel kurs merkezlerinin de kapatılması gerektiğini düşünüyorum. Temennim bunların bir daha açılmamak üzere kapatılması, kapatılsın ve bir daha açılmasın.

            Şimdi tekrar gelelim resmi kurumlarımızda açılan destekleyici ve yetiştirici kurslara, kısaca DYK kursları ile ilgili bilgi verecek olursak; Öncelikle tamamen ücretsiz ve aynı zamanda öğrencilerin ikamet ettiği eve yakın. DYK’lar, Şubat 2015 tarih ve 2689 sayılı Tebliğler Dergisinde yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi hükümlerine göre yürütülür. DYK kurslarında herhangi bir ad altında velilerden para istenmemektedir. Yine kurslarda herhangi bir yardımcı kitap zorunlu tutulmamaktadır. DYK kursları birinci dönem, ikinci dönem ve yaz tatilinde açılabilmektedir. Kurslarda görevli öğretmenler ders ücretlerini %100 arttırımlı almaktadır.

Sınıfların kursiyer sayısı 10-20 öğrenci ile sınırlandırılmaktadır. DYK kurslarında 5,6,7,9,10,11 sınıflara 5(beş) dersten  haftada 12 saate kadar, 8.sınıfta 6 dersten 16 saate kadar ve  12.sınıfta 6 dersten 24 saate kadar kurs açılabilmektedir.  Bir kurs merkezinde görev alacak öğretmenin, bu kurs merkezini tercih eden öğretmenler arasından öğrencinin tercihleri de dikkate alınarak kurs merkezi müdürlüğünce belirlenmesi esastır.

       Efendim bu kurslar faydalı mı, elbette faydalı, elbette öğrencilerin yetiştirilmesinde destek olmaktadır. DYK kurs merkezlerinde görev alan öğretmenlerle ilgili düzenleme yapılması önem arz etmektedir. Genelde mevcut durumda çoğunlukla aynı okul öğretmenleri, kendi okullarında, görev almaktadır. Düzenlemeyle kurs merkezinde farklı okulda görev yapan öğretmenlerin görev alması çok daha faydalı olabilir diye düşünüyorum. 2019/2020 Eğitim öğretim yılı için kesinlikle bu düzenleme yapılmalıdır. Şayet bu düzenleme yapılmazsa kurs merkez müdürlerinin kendi okulunda farklı şubede derse giren öğretmenleri görevlendirmesi daha verimli olabilir. Örnek verecek olursa     8-A sınıfında matematik dersine giren öğretmeni 8-B sınıfının DYK Kursunda görevlendirmek .

         Bilindiği üzere LGS sonuçları açıklandı, bu sonuçlara göre illerin başarı sıralamasında zirveyi 43,7 net ortalamayla Muğla aldı. Sonuçta çok ama çok önemli bir başarı dolayısıyla, Türkiye 1.si olan Muğla ilinde emeği geçen başta Milli Eğitim Müdürlüğü olmak üzere tüm eğitimcileri, öğrencileri, anne ve babalarını tebrik ediyorum. Çok güzel bir başarı yakaladınız.. Bravo ,bravo, bravo …

            Efendim DYK ile LGS sınavının bağlantısı var mı? Bağlantı elbette olacak sonuçta bir kurs açılmış ve bu kursun sınavlara olumlu katkısı olmalı beklenti bu yönde. İstedikleri başarıyı yakalayamayan İller, ilçeler ve aynı zamanda kurumlar ister istemez sorgulama yapacaklardı. Nerede doğru yapıyoruz nerede yanılıyoruz? Elbette gerekli çalışmaları yapacaklarına inanıyorum. Bundan sonra hedef LGS2020 olacaktır. Üniversite sınav sonuçları ile ilgili sıralamayı da merakla bekleyenler arasındayım doğrusu.

         Güzel Türkiye’mizin fedakâr eğitimcileri birçok alanda olduğu gibi Destekleyici kurslarımızı önümüzdeki eğitim öğretim yılında da en güzel şekildi uygulayacağına inancım tamdır. Haydi hep birlikte el ele vererek yapabileceklerimize biraz daha katkı sunarak biraz daha gayret göstererek daha başarılı bir DYK kurs programını uygulayalım. Yine güzel akademik başarı, yine projeler, yine güzel etkinlikler yapalım. Değerlerimizi yaşayalım yaşatalım, değerlerimizle öğrencilerimize değer katalım. Gözbebeğimiz öğrencilerimizi zirveye taşıyalım.

       Biz Başarılıyız biz başarırız. En derin saygı ve muhabbetlerimle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Mustafa YILDIRIM Arşivi