Coğrafyasını ve Tarihini Bilmeyen Nesiller Yetişmesi Kabul Edilebilir Değildir

Dün Yüksek Öğretim Kurulu'nun yayınlamış olduğu, 'Yükseköğretim Kurumları Sınav Sistemi İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular Ve Cevapları ' adlı metinde, sınav sistemi ile ilgili değişikliklere değinilmiştir. Söz konusu bu açıklamada, Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 oturumundaki 40 sorudan 6 tanesinin Coğrafya dersine ayrılmasını üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. Zaten Temel Yeterlilik Testinde de yer almayan coğrafya bilimi için bu durum kabul edilebilir değildir.

Dört yıllık Ortaöğretim süresince görülen coğrafya ders ve içeriklerinin, Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 oturumundaki altı soruda ölçülmesinin sağlıklı sonuçlar vermeyeceği aşikardır. Ayrıca, son yıllardaki atamalarda zaten az kadro verilen Coğrafya Öğretmenlerinin büyük bir kısmının özel sektörün çeşitli alanlarında çalıştığı düşülürse, alınan bu karar neticesinde çoğu coğrafya eğitimcilerinin geçim sıkıntısına düşeceği ve bu durumun toplumda sosyolojik, psikolojik problemlere neden olacağı da bilinmelidir.

Fen ve Sosyal Bilimleri Temel Yeterlilik Testinde Yer Almalıdır

Soru dağılımları adil bir şekilde yapılmalıdır. Dört yıllık süreçte bir öğrenci hangi dersleri görüyorsa, Temel Yeterlilik Testinde bunların asgarisi muhakkak ölçülmelidir. Sadece Türkçe ve Matematik’den ibaret bir yeterlilik ölçülüyorsa burada Fen Bilimlerinin ve Soyal Bilimlerin geleceği elbette tartışalacaktır. Buna müsade edecek kararlar alınmamalıdır. Fen ve Sosyal Bilimler de en az Matematik ve Türkçe kadar önemlidir. Bunun bir borsa endeksi gibi sürekli değiştirilmesi de eğitim sistemimizin ne kadar yanlışlarla dolu olduğunun bir göstergesidir.

Öğretmenler İşsiz Kalma Korkusu İle Yaşamamalıdır

Sürekli değişen sistemler nedeniyle bazı branş öğretmenlerinin işsiz kaldığı kamuoyundaki haberlerden öğrenilmektedir. Tarih öğretmenlerinin işten çıkarıldığı sürecin ardından şimdi de gözler Fen Bilimleri ve Coğrafya Öğretmenlerine çevrilmiş durumdadır. Atanamadığı için özel sektörde görev yapan meslektaşlarımızın işsiz kalma endişesi yaşadığı bu sürecin temelinde, adaletsiz ve adil olmayan YKS yatmaktadır. Bu anlamda adil bir sınav sistemine ihtiyaç vardır.

Milli Bilincin Geliştirilmesinde Tarihin ve Coğrafyanın Rolü Tartışılamayacak Kadar Mühimdir

Coğrafyanın bir ülkenin istikbali ve istiklali adına önemli bir ders olduğunun bir kez daha altını çizer, her vatan evladının coğrafyasını ve tarihini bilmesinin bir zorunluluk olduğuna inanırız. Lakin getirilen yeni sistemle milli bilincinde kaybolacağı endişesini taşımaktayız. Bu anlamda alınan kararın gözden geçirilmesini, fen ve sosyal bilimler alanındaki derslere gereken önemin verilmesini ve soru dağılımlarının başta Temel Yeterlilik Testi olmak üzere ilgili oturumlarda eşit dağılımını temenni ederiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Mehmet GÜLEÇ Arşivi