ÖZEL KURUM - KAMU KURUMU - BELEDIYELERDE HİÇ FARKETMEZ (ÖGG) ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİLERİNİN MESAİ SAATLERİ İŞ KANUNUNDA BELLİDİR KEYFİ MESAİ SAATLERİ DÜZENLENEMEZ! İŞVERENİN DİKKATİNE!

Özel güvenlik görevlileri mesai saatleri genellikle 24 saat esasına göre düzenlenmektedir. Birçok işyerinin niteliği gereği, işyerinde normal çalışma bitse bile işyeri ve eklentilerini beklemek zorunda olan güvenlik görevlileri çoğu zaman üç vardiya halinde çalışır.

Peki özel güvenliklere yönelik hususi bir çalışma saati var mıdır? İş Kanununda Özel Güvenlik Görevlilerinin Mesai Saatleri?

İş Kanununa göre haftalık çalışma süresi en çok 45 saattir. Bu 45 saat, aksi iş sözleşmesiyle kararlaştırılmamışsa haftanın çalışılan günlerine eşit olarak dağıtılır. Yine işçilere haftada en ez 24 saat kesintisiz hafta tatili de verilmesi gerekir.

Özel Güvenlik Görevlilerinin Azami Mesai Saatleri?

İş Kanunu çalışma süresini haftalık olarak belirlerken bazı sınırlamaları da beraberinde getirmiştir. Bunların ilki, günlük çalışma süresinin hiçbir şekilde 11 saati aşmaması gerektiğidir. İkinci kural ise gece döneminde yapılan çalışmanın 7,5 saati geçmemesi yönündedir. Buradaki çalışma sürelerine ara dinlenmelerinin eklenmemesi gerekir. Yani işçinin yemek ve çay gibi mola süreleri düşülmeli ve kalan süre çalışma saati olarak kabul edilmelidir. Temel olarak şunu söyleyebiliriz: İş Kanununda çalışma süresine dair yer alan hükümlerin tamamı ÖGG’ler için de geçerlidir. Ancak bir kural için bunu söyleyemeyiz. Bu da gece döneminde yapılan çalışmanın en çok 7,5 saat sürebileceği kuralıdır.

Bir başka deyişle; özel güvenlik görevlileri için de haftalık çalışma süresi 45 saattir, bunların da günlük çalıştırılabilecekleri azami süre 11 saattir ve bu işçilere de haftada en az bir defa kesintisiz 24 saat ara dinlenmesi verilmesi gerekir. Fakat özel güvenlik görevlileri, gece döneminde 7,5 saatin üzerinde çalıştırılabilir.

Özel Güvenlik Görevlilerinin Gece Mesai Saatleri?

Gece dönemi akşam 20:00 ile 06:00 arasındaki zaman dilimidir. Eğer bir işçinin mesai saatlerinin bir kısmı gündüze ve bir kısmı da geceye rastlamışsa, işçinin mesaisinin ağırlıklı olarak hangi dilimde geçirildiğine bakılır. Çalışma süresinin yarısından fazlası geceye denk gelen işçi, gece çalışmış kabul edilir. İşte en çok 7,5 saat çalışma yapılabilen bu gece döneminde, özel güvenlik görevlileri için böyle bir sınırlama yoktur. Bu çalışanlar, gece 11 saate kadar çalıştırılabilir. Özel güvenlik görevlilerine ilişkin özel bir çalışma süresi ya da mesai saatleri yoktur. Bunlar da tıpkı diğer işçiler gibi, İş Kanununun getirdiği genel düzenlemeler kapsamında çalışır. Ancak ÖGG’lerin diğer işçilerden farklı bir uygulamaya tabi olduğu tek bir durum vardır: Gece mesaisi. Gece döneminde işçilerin 7,5 saatten çok çalıştırılması kanunen yasal değilken, İş Kanunu bu hususta 3 meslek grubuna istisna getirmiştir. Bunlardan birisi de özel güvenlik görevlileridir. Özel güvenlik görevlileri gece döneminde 11 saate kadar çalıştırılabilir. Saygılarımla

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Levent BAŞ Arşivi