Evde Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Hizmetleri

Kurumlara devam edemeyecek çocuklar hakkında düzenleme şudur (05.09.2019, Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği):

Yetkili sağlık kurum veya kuruluşlarınca verilen sağlık kurulu raporuyla en az % 20 oranında bedensel engeli olduğu ve özel eğitim değerlendirme kurullarınca destek eğitimi almak üzere özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine ya da özel eğitim okullarına (5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu kapsamındaki kurumlar) gidemeyecek durumda olduğu tespit edilenlere evde verilecek destek eğitimi için kamera kaydı aranmaz.

Açıklama: Bu uygulamada yaş sınırı yoktur. Çocuğun solunum cihazına bağlı olması şartı yoktur.
Çocukları kurumlara devam edemeyecek olan aileler, rehberlik araştırma merkezlerine evde özel eğitim ve rehabilitasyon hizmeti almak amaçlı başvuru yaparlar. 20.02.2019 tarihi öncesinde alınmış engelli sağlık kurul raporunda en az %20 oranında bedensel engeli bulunanlarla, bu tarih sonrası ÇÖZGER raporunda “1.kategori: özel gereksinimi var” ibaresi olan bedensel engelli çocuklardan özel eğitim okulu ya da kurumuna gidemeyecek durumda olanlar, bu haktan yararlanmak için başvuruda bulunabilirler. Bu haktan yararlanılabilmesi için RAM Özel Eğitim Değerlendirme Kurulunun, evde özel eğitim ve rehabilitasyon kararına ilişkin rapor düzenlemesi gerekir. Bu raporun alınmasından sonra, evde özel eğitim ve rehabilitasyon verebilecek, RAM’ın değerlendirme raporuna uygun bir merkezle iletişime geçilir. Merkezin, evde özel eğitim ve rehabilitasyon hizmeti için meslek elemanı (özel eğitim öğretmeni, fizyoterapist gibi) ayırması halinde, Yönetmelikte belirtilen ödemeye esas işlemler, merkez tarafından yerine getirilir.
Bu çocuklar için aylık olarak düzenlenen “Aylık Bireyselleştirilmiş Eğitim, Çalışma ve Rehabilitasyon Planı” bu bireyler için eğitimin verildiği ayı takip eden ayın ilk on iş günü içerisinde il/ilçe millî eğitim müdürlüğüne teslim edilir. Ayrıca bir örneği inceleme/soruşturma/denetimlerde gösterilmek üzere kurumda saklanır.
Evde destek eğitimi vermek üzere kurumca görevlendirilen eğitim personelinin o gün içerisindeki diğer ders saatleri, engelli bireyin ikamet adresi ve kurum arasındaki ulaşım süresi dikkate alınarak programlanır. Bu program Engelli Birey Modülüne işlenerek ilçe millî eğitim müdürlüğü tarafından onaylanır.

Özel eğitim hizmetlerinden kimler yararlanır: 2011 tarihli; Özel Barınma Hizmeti Veren Kurumlar ve Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin (KHK) “Özel eğitim giderleri” başlıklı 43.maddesine göre: Engelliler için sağlık kurulu raporu düzenlemeye yetkili sağlık kurum veya kuruluşlarınca verilen Erişkinler İçin Engellilik Sağlık Kurulu Raporuyla asgari %20 oranında engelli olduğu, 18 yaş altı çocukların Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu ile özel gereksinimi olduğu tespit edilen ve özel eğitim değerlendirme kurulları tarafından da eğitsel değerlendirme ve tanılamaları yapılarak özel eğitim okulları ile özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde verilen destek eğitimini almaları uygun görülen görme, işitme, zihinsel, bedensel yetersizliği olan bireyler ile dil ve konuşma, özel öğrenme güçlüğü, otizm spektrum bozukluğu olan bireylerden ilgili destek eğitim programında belirtilen yaşlardaki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bireylerin eğitim giderlerinin her yıl Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenen tutarı, Bakanlık bütçesine bu amaçla konulan ödenekten karşılanır.
Bu KHK’ya göre; engelli bireylerin özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine veya birimlerine kayıt ve kabul işlemleri ile engelli birey ve eğitim personelinin ders devam takibi, 1/9/2018 tarihinden itibaren biyometrik kimlik doğrulama sistemi veya kameralı görüntüleme sistemi ile yapılır. Bu yöntemlerle ders devam takibi mümkün olmayan engelli bireylerin ders devam takibi ile kimlik doğrulama sistemi veya kameralı görüntüleme sistemine ilişkin diğer usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.

Kaynaklar:
Millî Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği https://ookgm.meb.gov.tr/…/06103840_Ozel_EYitim_KurumlarY_Y… (Erişim Tarihi: 08.09.2019)
Özel Barınma Hizmeti Veren Kurumlar ve Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararname http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/4.5.652.pdf(Erişim Tarihi: 08.09.2019)
Derleyen: Sosyal Hizmet Uzmanı Ayşe SARI

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Ayşe SARI Arşivi