KAMUDA VE ÖZEL SEKTÖRDE ÇALIŞAN GÜVENLİK GÖREVLİLERİNİN GECE GÜNDÜZ VARDİYALARININ OLUMSUZ ETKİLERİNİ AZALTMAK, MİNİMİZE ETMEK MÜMKÜN!

Sitres, yoğunluğun ve yorgunluğun etkilerini güvenlik görevlisi çalışanlar üzerinde eşit olarak dağıtmak ve bu yolla çalışanlar arasında adaleti temin etmek maksadıyla vardiya düzenlemesi sistemine özel önem verilmesi gerekmektedir. Bir arazinin, tesisin veya binanın v.s korumasında güvenlik personeli, her birinin çalışma süreleri kendi özelliğine uygun olarak belirlenmeli.

Görev noktalarının her birinin çalışma gün ve süresi farklı olabileceği gibi, her birinin görev yoğunluğuda farklı olabilmektedir.

Vardiya düzenlemesi, tüm bu faktörleri dengeli bir şekilde dikkate alarak özelliklerini en uygun şekilde birleştirmeli, aynı zamanda personelin vardiyasına başladığında azami derecede verimle çalışacak şekilde dinlenmesine imkân sağlamalı.

Güvenlik görevlisi en fazla peş peşe 2 gece, mümkünse 1 gece vardiyasına yazılmalıdır. Bir gece uyumadığında yorgunluk derecesi artan vücud, aynı zorlukla 3 geceden fazla karşılaştığında, yorgunluğu atıp dinlenebilmesi için uykusuz kalınan gece sayısından daha fazla bir dinlenme süresine ihtiyaç duyacaktır.

Her gece vardiyasından sonra vardiya sistemine göre asgari 24 saat dinleme süresi verilmelidir. Ayrıca, haftalık izin gününün gece vardiyasından çıktığı gün başlamamasına ve haftalık izin gününün bitişini takip eden ilk vardiyanın gece vardiyası olmamasına dikkat edilmelidir.

Güvenlik çalışma sisteminde 8 saatlik vardiyaların tercih edilmesi, vardiya değişimleri daha sık olacağından güvenlik çalışanının yolda geçirdiği süreler ve yol masrafları daha fazla artmaktadır.

Özellikle büyük şehirlerde belediye kamu ve özel sektörde çalışan güvenlik görevlilerin dinlenme zamanının büyük kısmını ulaşım araçlarında geçirmek durumunda kalmakta ve ayrıca ücretlerin az olma nedenleri güvenlik görevlilerin çoğunluğu 12 saatlik vardiya sistemlerini tercih etmekte. Saygılarımla

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Levent BAŞ Arşivi